Azjatycki makaron ryżowy z marchewką, sezamem i orzechami nerkowca

Opublikowano: 25.03.2020

Dzisiaj proponujemy Wam obiad prosto z Azji. Propozycja idealna do miłośników kuchni roślinnej.

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Azjatycki makaron ryżowy z marchewką, sezamem i orzechami nerkowca

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 4 większe marchewki
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cebule dymki ze szczypiorem
  • 8 łyżek czarnego sezamu
  • 4 łyżki nerkowców
  • 10 łyżek sosu sojowego Tamari
  • 2 łyżki syropu daktylowego/ klonowego
  • 6 łyżek oleju sezamowego
  • sok z limonki
  • 1 łyżka posiekanej drobno papryczki chili (bez pestek)
  • 2 garście świeżej mięty
  • 2 garście świeżej kolendry
  • olej do smażenia
  • olej sezamowy

Przygotowanie:

Marchew przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój w cienkie, długie paski, które następnie
przekrój tak, by uzyskać grubość makaronu pappadelle. W garnku na oleju podsmaż drobno poszatkowany ząbek czosnku, imbir, sezam oraz pokrojone w mniejsze kawałki nerkowce i chili. Wrzuć pokrojone w kosteczkę dymki. Smaż do zarumienienia się. Dodaj szczypior pokrojony w ukos, na większe kawałki i przygotowane wcześniej linguine z marchewki. Smaż przez chwilę. Całość podlej sosem sojowym, syropem daktylowym, olejem sezamowym i sokiem z limonki. Gdy całość się podsmaży wrzuć ugotowany makaron ryżowy (makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu), wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj posiekaną mięte i kolendrę. Gotowe danie przełóż na talerze i skrop je obficie olejem sezamowym.

Pamiętaj!
Danie równie dobrze smakuje z mięsem. Pamiętaj tylko, aby uprzednio je zamarynować. Smacznego!