Azjatycki makaron w 5 minut Inessy Kim

Opublikowano: 09.04.2019

Wraz z Inessą Kim przygotowaliśmy dla Was przepis, który zaskakuje nie tylko czasem przygotowania.

  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Ilość porcji
    2
Trik kulinarny: Azjatycki makaron w 5 minut Inessy Kim

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1/2 papryka czerwona
  • 1/2 papryka zielona
  • 1/2 papryka żółta
  • 1 mała cebula lub kilka szalotek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 małe papryczki chili
  • 1 mały kawałek imbiru
  • Olej do smażenia
  • 100 ml wody
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • kilka gałęzi świeżej kolendry
  • sól i pieprz
  • łyżeczka prażonych ziaren sezamu
  • 1-2 łyżki oleju sezamowego
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

Makaron moczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę
Cebulę pokroić w piórka, papryczkę chili, obrany czosnek i imbir drobno posiekać. Paprykę wydrążyć z nasion, pokroić w cienkie paseczki
Rozgrzać patelnię lub wok, wlać kilka łyżek oleju, podsmażyć cały czas mieszając cebulę, czosnek, papryczki chili oraz imbir, dodać pokrojoną kolorową paprykę, smażyć cały czas mieszając przez ok. 3 min. Dodać odsączony makaron, wymieszać, wlać wodę, dusić do miękkości makaronu. Doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki, ew. solą i pieprzem oraz olejem sezamowym, dokładnie wymieszać.
Przed podaniem udekorować kolendrą i ziarnami sezamu.

Smacznego!