Balijskie curry z ananasa według Hanny Lis

Opublikowano: 27.06.2018

Unikalny przepis kulinarny Hanny Lis, który odkryła podczas podróży w programie Azja Express i przygotowywała na warsztatach kulinarnych w Cook Story by Samsung.

  • Porcje:
    2
  • Czas przygotowania:
    30 minut
Trik kulinarny: Balijskie curry z ananasa według Hanny Lis

Składniki

Curry:
  • 1 duży ananas
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub 3 arachidowego albo rzepakowego)
  • 2 trawy cytrynowe
  • laska cynamonu
  • 2 sztuki anyżu gwiaździstego
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 nasiona czarnego pieprzu
  • łyżeczka liści curry
  • łyżka pasty z tamaryndowca
  • garść listków kolendry do przybrania
Aromatyczna pasta:
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 cm kawałek imbiru 
  • 8 sztuk „candlenuts” (lub orzechów macadamia)
  • 1 papryczka chilli 
  • pół łyżeczki kolendry w proszku
  • 2 łyżeczki startego cukru palmowego, lub trzcinowego
  • 3 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE

  1. W blenderze zmiksuj na gładko składniki na aromatyczną pastę.
  2. Rozgrzej olej i na średnim ogniu upraż delikatnie laskę cynamonu, anyż gwiaździsty i ziarna pieprzu, aż będą pachnące.
  3. Dodaj lekko stłuczoną nożem trawę cytrynową ananas, mleko kokosowe i kurkumę, porządnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

PRZYRZĄDZANIE

  1. Gotuj wszystkie składniki przez 5 minut na średnim ogniu.
  2. W międzyczasie rozpuść pastę z tamaryndowca w kilku łyżkach ciepłej wody, dodaj do curry.
  3. Połącz curry z aromatyczną pastą.
  4. Dosól do smaku, posyp listkami kolendry.
  5. Podawaj z ryżem jaśminowym.