Banany smażone w cieście kokosowym z sorbetem malinowym

Opublikowano: 14.05.2020

Dzisiaj z pomocą na szybką i pyszną przekąskę przychodzi Bartek Snecz Dębski. Banany w smażone w cieście są słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. A co najważniejsze, ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Banany smażone w cieście kokosowym z sorbetem malinowym

Składniki

Panierka:
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżki prażonego sezamu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki wody

Pozostałe:
  • 2 banany
  • 1 szklanka oleju
  • Mięta
  • Sorbet malinowy

Przygotowanie:

Przygotuj panierkę – wymieszaj trzepaczką razem wszystkie składniki.
Obrane i pokrojone banany obtocz w panierce. Rozgrzej olej i usmaż banany, aż panierka stanie się złota. Po usmażeniu przełóż je na papier w celu odsączenia tłuszczu. Serwuj z sorbetem malinowym i liściem mięty.

Pamiętaj!

Przekąska najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!