Bataty pieczone z burakami, orzechami i kozieradką

Opublikowano: 03.03.2020

Przepis na bataty to potrawa na bazie skarbów natury i pichodzi z najnowszej książki Agnieszki - Naturalnie w kuchni w której opowiada co zrobić, aby używając odpowiednich składników, przypraw wzmocnić swój układ odpornościowy i nie chorować. Jak przygotować posiłek odżywiający nasz organizm, ale bez użycia białka zwierzęcego.

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Poziom trudności
    łatwe
Trik kulinarny: Bataty pieczone z burakami, orzechami i kozieradką

Składniki

  • bataty
  • ugotowany burak
  • orzechy włoskie
  • serek kozi
  • kozieradka
  • ostropest plamisty
  • masło klarowane
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • czerwony pieprz
  • czarnuszka lub czarny sezam

Sposób przygotowania:

Na blaszce układamy pokrojone bataty, które smarujemy masłem klarowanym i wkładamy do piekarnika mniej więcej na 20 min (jeżeli pokroimy bataty na grubsze plastry, wtedy będziemy musieli piec je dłużej).
Pod koniec pieczenia nakładamy na bataty pokrojonego, ugotowanego buraka i orzechy włoskie i pieczemy jeszcze około 5 min.
Po wyjęciu z piekarnika dodajemy serka koziego, posypujemy kozieradką oraz świeżo mielonym pieprzem.
Jeśli lubimy możemy przyprawić bataty również czerwonym pieprzem, zmielonym ostropestem plamistym, czarnuszką albo sezamem.
Po nałożeniu na talerze porcje pieczonych batatów skrapiamy oliwą z oliwek.