Bliny buraczane z koperkowym musem z awokado Iny Rybarczyk

Opublikowano: 17.04.2020

Jeśli tak jak my, kochacie różnego rodzaju placuszki – czy to te w wersji słodkiej, czy w wytrawnej – łapcie przepis! Dziś roślinne danie typowo w polskim stylu. Idealne na kolację lub śniadanie, a także na wszelkiego rodzaju imprezy.

  • Czas przygotowania
    70 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Bliny buraczane z koperkowym musem z awokado Iny Rybarczyk

Składniki

Bliny:
  • 40 g mąki owsianej, bezglutenowej
  • 125 g mąki gryczanej
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub innego płynnego słodzika
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 20 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 pęczek koperku
  • Szczypta pieprzu
  • 200 g tartych, ugotowanych lub upieczonych buraków
  • Olej do smażenia

Mus z awokado:
  • 2 bardzo dojrzałe awokado
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1/2 pęczka koperku
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mleko podgrzej na małym ogniu, dodaj chrzan, syrop klonowy i olej kokosowy. Całość wymieszaj. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, zdejmij mleko z palnika, przelej do miski i pozostaw, by lekko przestygło. Gdy mleko będzie już letnie, dodaj mąki, drożdże, nieaktywne płatki drożdżowe, mielone siemię lniane i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć posiekany koperek i tarte buraki wraz z sokiem. Ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45-60 minut. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki (1 łyżka stołowa na 1 placek). Podsmaż z obu stron na złoty kolor. Wszystkie składniki oprócz cebuli i koperku umieść w blenderze i zblenduj na gładką masę. Wrzuć posiekaną drobno cebulę i koperek. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Usmażone bliny podawaj z koperkowym musem z awokado

Pamiętaj!

Nie marnuj jedzenia. Placuszki oraz mus możecie przygotować z tego co akurat macie w lodówce – zgodnie z filozofią zero waste. Smacznego!