Buraczane kopytka Iny Rybarczyk

Opublikowano: 29.04.2020

Kopytka to zdecydowanie klasyk w kuchni polskiej. Mogą występować one jako samodzielne danie lub jako dodatek np. do mięs. Dzisiaj proponujemy Wam to danie w nieco innej odsłonie -buraczane kopytka z pesto i wegańskim parmezanem.

  • Czas przygotowania
    35 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Buraczane kopytka Iny Rybarczyk

Składniki

Składniki:
  • 750 g puree z upieczonych buraków
  • 150 g skrobi z tapioki / innej skrobi
  • 300 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • Duża szczypta soli himalajskiej 

Pesto pietruszkowe (1/2 szklanki):
  • 2 duże garście liści pietruszki
  • 1 duży, obrany ząbek czosnku
  • 75 g orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (do smaku)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 60-100 ml oliwy z oliwek extra virgin (jeśli pesto jest zbyt gęste można dodać więcej)
  • Szczypta chilli
  • Sól, pieprz

Wegański parmenzan:
  • 3 łyżki płatków migdałowych / migdałów bez skórki
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • Szczypta kurkumy
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:

Do miski wrzuć puree z buraków, mąkę, skrobię, płatki drożdżowe, gałkę muszkatołową i sól. Całość zagnieć w jednolite ciasto. Ciasto przełóż na oprószoną mąką owsianą stolnicę. Uformuj z niego podłużne rolki, lekko podsypując je mąką. Ciasto jest delikatne, miękkie i klei się do rąk (dzięki temu kopytka będą delikatne). Nie dodawaj do niego mąki, ale posyp dłonie mąką. Nożem wytnij skośne kopytka.
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Kiedy woda zacznie wrzeć, odrobinę zmniejsz ogień i wrzuć kopytka. Delikatnie zamieszaj łyżką, by kopytka nie przykleiły się do dna. Gotuj kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej po 2-3 minutach od wypłynięcia wyjmij jednego i spróbuj.
Gotowe kopytka podaj z pesto pietruszkowym, posypane wegańskim parmezanem.

Pesto: do blendera wrzuć posiekaną natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Zblenduj na gładko. Dodaj pozostałe składniki i ponownie dokładnie zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie, gdyby pesto było zbyt gęste, dodaj łyżkę oliwy.

Wegański parmezan: wszystkie składniki wrzuć do naczynia blendera i zmiksuj na mąkę.

Pamiętaj!

Kopytka doskonale pasują jako dodatek do mięs i sosów, ale można podawać je również samodzielnie. Smacznego!