Burger krewetkowy z kimchi Michała Toczyłowskiego

Opublikowano: 06.07.2019

Michał Toczyłowski przedstawił podczas warsztatów "Sea Comfort Food" przepis na burgera z krewetkami. Ten przepis posmakował nam tak bardzo, że postanowiliśmy podzielić się nim z Wami! Koniecznie spróbujcie tego pomysłu na "odczarowanie" tradycyjnego hamburgera.

  • Ilość porcji
    6 szt.
  • Czas przygotowania
    60 minut
Trik kulinarny: Burger krewetkowy z kimchi Michała Toczyłowskiego

Składniki

  • 24 świeże i surowe krewetki
  • 6 bułek burgerowych
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 300 g panko
  • olej do smażenia
  • 6 plastrów ananasa
  • 1 żóltko
  • 1 łyzeczka musztardy
  • 1 limonka
  • 150 g oleju z pestek winogron
  • 200 g kimchi
  • 6 ogórków gruntowych
  • 100 g wody
  • 80 g cukru
  • 100 g octu ryżowego
  • 1 ząbek czosnku 1
  • ostra papryczka chili

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zapiklowania ogórków. Przekrój je wzdłuż na 4 części i posyp wszystkie kilkoma szczyptami soli tak, by puściły wodę. Odstaw je na 10 minut. W tym czasie zblenduj czosnek i papryczkę chili z odrobiną oleju, by powstała jednolita konsystencja. Ogórki odcedź z wody, która z nich wyciekła i wysmaruj powstałą marynatą z czosnku i chilli. W rondelku doprowadź do wrzenia wodę z cukrem. Zdejmij ją z ognia i dolej octu, po czym dokładnie wymieszaj. Możesz dodać takie przyprawy jak liść laurowy, ziele angielskie, czy goździki itd. Wymieszaj zamarynowane ogórki z marynatą octową i odstaw na minimum godzinę.
  2. Przygotuj majonez: żółtko, musztardę i sok z połowy limonki dokładnie wymieszaj. Następnie wolnym strumieniem dolewaj olej z pestek winogron, przy czym cały czas dokładnie mieszaj, by wlewany olej wtłoczyć. Gdy wtłoczysz cały olej majonez jest gotowy! Dopraw go solą, pieprzem i sosem z kimchi.
  3. Obierz krewetki, pozbaw je przewodu pokarmowego i obmyj pod zimną bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Następnie obtocz je w mącę, potem w jajku i na sam koniec w panierce panko. Tak zapanierowane krewetki usmaż na głębokim oleju (rozgrzanym do 170 stopni) do momentu, aż złapią złotobrązowy kolor.
  4. W tym czasie przygotuj bułkę – podgrzej ją na suchej patelni. Następnie posmaruj obie połówki majonezem, na dolną połóż grillowany plaster ananasa, następnie kimchi.
  5. Dodaj usmażone krewetki, a na krewetki połóż piklowane ogórki. Zamknij drugą połówką i wgryzaj się czym prędzej!

  • Smacznego!
  • Michał Toczyłowski