Chaczapuri po adżarsku Gagika

Opublikowano: 19.03.2020

Dzisiaj zachęcamy Was do zrobienia chaczapuri dla całej rodziny. Jest to jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej, podawane w formie łódki z drożdżowego ciasta, wypełnionego serem oraz jajkiem. Mamy nadzieję, że polubicie je równie mocno jak my!

  • Czas przygotowania
    60 minut
  • Poziom trudności
    średni
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Chaczapuri po adżarsku Gagika

Składniki

Ciasto:
  • 700 g przesianej mąki pszennej (dodatkowo 200 g na podsypywanie)
  • 300 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 120 g masła
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Farsz:
  • 600 g twardego sera mozzarella
  • 400 g sera feta
  • 4 żółtka

Ciasto:

W ciepłym mleku (w temp ok. 30°C) rozpuść drożdże razem z cukrem, dwoma łyżkami mąki. Po otrzymaniu jednolitej masy dolej łyżkę oleju rzepakowego. Do głębokiej miski wsyp mąkę, sól oraz dolej do niej przygotowaną masę. Wyrabiaj ciasto, aby było sprężyste. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrabiaj, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Po ponownym wyrośnięciu zrób z ciasta kulę i zostaw na 10 min., by znów trochę urosło. a później rozwałkuj kulę ciasta na placek o grubości ok. 1,5 cm., podsypując blat mąką. Boki z dwóch stron zagnij do środka, a końcówki zlep, formując dłońmi w miarę zgrabne łódki. Ostrożnie przenieś je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. 

Farsz

Sery pokrusz lub zetrzyj. Dodaj jedną czubatą łyżkę mąki oraz 2-3 łyżki mleka. Dobrze wymieszaj. Do środka każdej łódki nałóż ser.

Przygotowanie i pieczenie

Piecz chaczapuri przez około 10-15 minut w 2500C, aż ładnie się zarumienią. Następnie wyjmij i za pomocą widelca lekko „wzrusz” wnętrze łódek. Ostrożnie do każdej z nich włóż po jednym żółtku i zapiecz jeszcze 1-2 minuty.