Churros con chocolate Michała Molendy

Opublikowano: 06.11.2019

Dla tak pysznych churros z niebanalnym, pikantnym sosem na prawdę warto nagiąć zasady swojej diety. Palce lizać!

  • Poziom trudności
    łatwy
  • Czas przygotowania
    20 minut
Trik kulinarny: Churros con chocolate Michała Molendy

Składniki

  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 190 g mąki
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
Do posypania:
  • cukier puder wymieszany z cynamonem
  • Sos czekoladowy
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie 2 łyżeczki rumu
  • szczypta chili
  • 100 g czekolady ciemnej deserowej
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą. Dodać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszać (ucierać) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa (będzie też dość gęsta). Przełożyć do miski i ostudzić. Wbijać po jednym jajku i miksować mikserem do połączenia się składników na gładkie, jednolite ciasto. Przełożyć je do rękawa cukierniczego. Rozgrzać tłuszcz w garnku (ok. 180 stopni C), zmniejszyć ogień aby temp. za bardzo nie rosła. Wyciskać ok. 8 - 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem.

Sos czekoladowy


Śmietankę zagotować z cynamonem, rumem i chili, odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i otrzymania gładkiej polewy.