Crumble śliwkowe z goździkami i cynamonem

Opublikowano: 17.01.2018

Crumble to owoce z kruszonką. Na jego punkcie oszaleli Anglicy, crumble stało się popularne w trakcie II wojny światowej. Najpopularniejsze w Anglii crumble jest na słodko – owoce zapiekane z kruszonką. Crumble przygotowuje się również w wersji słonej. Crumble można przygotować z różnymi owocami, sezonowymi lub mrożonymi. W Stanach Zjednoczonych podobne danie to crisp. W Cook Story proponujemy odmienioną wersję tradycyjnego crumble.

  • Porcje
    4
Trik kulinarny: Crumble śliwkowe z goździkami i cynamonem

Składniki

KRUSZONKA:
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 200 g masła
CRUMBLE
  • 5 goździków
  • 1 laska cynamonu 
  • 25 g cukru
  • 50 g miodu
  • 0,7 l wina
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1 kg mrożonych śliwek
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • Lody np. waniliowe

PRZYGOTOWANIE

  • Odmrażamy śliwki do crumble.
  • Mieszamy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą, którą wykorzystamy do crumble.
  • Wszystkie składniki służące do przygotowanie kruszonki: mąkę, masło, cukier krótko mieszamy. Masło kroimy wcześniej na kawałki. Drobinki masła powinny pokryć się mąką z cukrem. Nie mieszamy na jednolitą masę, powinniśmy uzyskać efekt grudek.

PRZYRZĄDZANIE

Przygotowanie crumble:
  • Cukier rozpuszczamy na karmel i dodajemy do karmelu przyprawy korzenne.
  • Gdy już poczujemy rozchodzący się po kuchni aromat przypraw korzennych wrzucamy śliwki.
  • Gdy już śliwki puszczą sok, dolewamy wino i gotujemy około 15-18 minut. Nie rozgotowujemy śliwek, powinny pozostać w kawałkach.
  • Przygotowaną mąkę ziemniaczaną wlewamy delikatnie do crumble. W trakcie wlewania mąki mieszamy do odpowiedniego zagęszczenia.
Przygotowanie kruszonki:
  • Wyjmujemy blachę z piekarnika, kładziemy na niej papier do pieczenia i rozsypujemy na niej przygotowane wcześniej drobinki ciasta. Wcześniej rozgrzewamy piekarnika do 180 stopni. Wkładamy blachę z ciastem do piekarnika i co kilka minut je mieszamy. 
  • Gdy ciasto zbrązowieje wyjmujemy je i studzimy. Następnie nakładamy kruszonkę na talerze, polewamy crumble i na wierzch kładziemy gałkę lodów.