Cytrynówka - polskie Limoncello w 2 dni

Opublikowano: 17.02.2020

Cytrynówka – rodzaj likieru smakowego o smaku i zapachu cytryny.
Limoncello to słynny, włoski likier cytrynowy pochodzący z Kampanii, ale rozpowszechniony w całych Włoszech. Choć najlepsza odmiana cytryn do produkcji Limoncello pochodzi z miejscowości Sorrento we Włoszech, to i tak możemy pokusić się o przygotowanie się tego likieru w domu. Jest to bardzo proste, a efekt znakomity.
Domowa cytrynówka na miodzie, mocno schłodzona smakuje najlepiej.

  • Czas przygotowania
    48h
  • Poziom trudności
    łatwe
Trik kulinarny: Cytrynówka - polskie Limoncello w 2 dni

Składniki


  • Cytryny: 7
  • Spirytus etylowy (rektyfikowany): 500 ml
  • Woda mineralna: 600 ml
  • Miód: pół szklanki
  • Cukier: 1/4 szklanki
  • 2 słoiki

Wykonanie:

  1. Zagotuj wodę i sparz cytryny we wrzątku przez 10 sekund. Na cytrynach kupionych w supermarketach jest woskowa powłoka, której trzeba się pozbyć.
  2. Cytryny obierz obierakiem do warzyw z żółtej skórki (bez białej warstwy, która jest gorzka). Umieść skóry w litrowym słoiku.
  3. Z obranych cytryn wyciśnij sok, wyjmij wszystkie pestki z soku. Umieść w drugim litrowym słoiku.
  4. W garnku podgrzej 400 ml wody, dodaj miodu i cukru i rozpuść. Jeszcze ciepły płyn wlej do soku z cytryn. Pomieszaj, poczekaj aż przestygnie i zakręć.
  5. Do skórek dolej resztę 200 ml wody i 500 ml spirytusu. Jeśli dolejesz sam spirytus, to czas ekstrakcji smaku i aromatu wydłuży się. Woda nie może być gorąca, gdyż w wysokiej temperaturze paruje alkohol, a tego nie chcemy. Zakręć słoik i pomieszaj.
  6. Mieszaj słoikami co jakiś czas przez 24 godziny, po czym przecedź spirytus ze skórek do garnka. Cytryny przelej na sito umieszczone nad garnkiem ze spirytusem i wyciśnij łyżką lub po prostu rękami. Otrzymany płyn pomieszaj i przelej do butelek. Przed tym możesz przecedzić wódkę przez filtr do kawy, lub drobne sitko.
  7. Cytrynówkę trzymaj jeszcze przez 24 godziny w lodówce, by wszystkie smaki odpowiednio się połączyły.
Na zdrowie!