Delikatny omlet z ciągnącym serem mimolette

Opublikowano: 30.12.2019

Omlet to idealna pozycja na śniadanie. Jest bardzo prosty i szybki w przyrządzeniu. Jest też bardzo uniwersalnym daniem, które możemy dowolnie modyfikować według naszych potrzeb albo zachcianek. Na zdrowie!

  • Czas przygotowania
    20 min
  • Poziom trudności
    Średni
Trik kulinarny: Delikatny omlet z ciągnącym serem mimolette

Składniki

  • 3 jajka z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka śmietankowego serka do smarowania
  • 1 łyżka masła
  • 25g sera mimolette
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1.  Jajka roztrzep w misce ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzej łyżkę masła - uważaj, aby nie zaczęło się palić, bo zepsuje kolor i smak omleta.
  2. Kiedy delikatnie zacznie skwierczeć wylej jajka na patelnię. Smaż do czasu, aż na powierzchni omleta zaczną powstawać bąble powietrza.
  3. Na tym etapie zagarnij masę jajeczną z każdej strony, aby nieco wzburzyć powierzchnię omleta.
  4. Na wierzch rozłóż teraz małe grudki śmietankowego serka i po całej powierzchni rozsyp tarty ser mimolette. Smaż na małym ogniu do czasu, aż wierzch omleta w 90% będzie ścięty. Teraz złóż omlet na pół i serwuj!
My podaliśmy ten obłędny francuski specjał z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi i zieloną cebulką. Wybierzcie wasze ulubione śniadaniowe dodatki i smacznego!