Domowa Włoska Pizza

Opublikowano: 20.03.2020

Buongiorno! Dzisiaj prezentujemy Wam przepis na oryginalną, włoską, domową pizzę. Zaproście do wspólnego przygotowywania swoje pociechy i pokażcie im, jak przyrządzić ich ulubione danie.

  • Czas przygotowania
    90 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
Trik kulinarny: Domowa Włoska Pizza

Składniki

Ciasto:  
  • 400 g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • Opakowanie suchych drożdży
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
Sos:
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • Łyżeczka oregano
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Ząbek posiekanego czosnku
  • Szczypta cukru
 Dodatki:
  • Ser mozzarella w wiórkach
  • Ulubione dodatki

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszaj w jednej misce. Do letniej wody dolej oliwę z oliwek i w miarę możliwości wymieszaj. Dodaj mokre składniki do suchych i odczekaj około 5 minut, żeby drożdże zaczęły działać. Wymieszaj ciasto na zwartą masę i ugniataj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do urośnięcia na około godzinę. W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotuj sos po przez zmieszanie wszystkich składników z sosem pomidorowym. Gdy ciasto urośnie, połowę całej masy rozwałkuj na cienki placek. Gotowy spód na pizze przenieś na blaszkę do pieczenia, nałóż sos, posyp równomiernie mozzarellą i ułóż na samą górę ulubione składniki. Gotową pizzę piecz przez około 15-20 minut, w 200 ° C lub do momentu zarumienienia boków pizzy i sera.

Pamiętaj!
Na pizzy możesz położyć swoje ulubione składniki lub te, które znajdziesz aktualnie w lodówce zgodnie z metodą zero waste. Smacznego!