Domowa włoska pizza Tosi Kozyry

Opublikowano: 13.11.2019

Idealna w swojej prostocie, prawdziwie włoska pizza. Przekazujemy wam bezcenną wiedzę o tym, jak zrobić idealne ciasto i oryginalny sos. Dzięki nim wybór dodatków będzie czystą przyjemnością.

  • Poziom trudności
    łatwy
  • Czas przygotowania
    90 minut
Trik kulinarny: Domowa włoska pizza Tosi Kozyry

Składniki

ciasto:
  • 400 g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • opakowanie suchych drożdży
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
sos:
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • łyżeczka oregano
  • szczypta soli i pieprzu
  • ząbek posiekanego czosnku
  • szczypta cukru
dodatki:
  • ser mozzarella w wiórkach
  • ulubione dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki wymieszać w jednej osobnej misce.
  2. Do letniej wody dolać oliwę z oliwek i w miarę możliwości wymieszać.
  3. Dodać mokre składniki do suchych i odczekać około 5 minut, żeby drożdże zaczęły działać.
  4. Wymieszać ciasto na zwartą masę i ugniatać do gładkości.
  5. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  6.  W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotować sos, poprzez wymieszanie wszystkich składników z sosem pomidorowym.
  7. Gdy ciasto urośnie, połowę całej masy, trzeba rozwałkować na cienki placek.
  8. Gotowy spód na pizzę, przenieść na blaszkę do pieczenia, nałożyć sos, posypać równomiernie mozzarellą i ułożyć na samej górze ulubione składniki.
  9. Gotową pizzę piec przez około 15-20 minut, w 200 stopniach lub do momentu zarumienienia boków pizzy i sera.