Domowy makaron

Opublikowano: 18.03.2020

Makaron to idealny dodatek do zup i baza do wielu dań. Dzisiaj podsyłamy Wam przepisy na domowy makaron. Pamiętajcie, że nie tylko jest on smaczniejszy, niż ten ze sklepowej półki, ale możecie w jego powstawanie zaangażować nawet najmłodszych domowników. Radość ze wspólnego gotowania gwarantowana!

  • Czas przygotowania
    45 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Domowy makaron

Składniki


  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, uformuj kopczyk. Dodaj sól, w środek wbij jajka i żółtka, dolej oliwę i stopniowo połącz ze sobą składniki zagarniając mąkę do środka. Zagnieć gładkie i sprężyste ciasto, uformuj kulkę. Zawiń w folię i odstaw na ok. 1/2 godziny. Ciasto podziel na pół i kolejno rozwałkuj na placki, podsypując mąką. Każdy placek podziel na pół, posyp mąką i ułóż obie połówki jedna na drugą. Zwiń je w rulon i pokrój. Rozsyp kluski po stolnicy. Powtórz z drugim plackiem. Zagotuj i posól wodę. Makaron gotuj do czasu, aż będzie al dente.
Pamiętaj!
Makaron możesz pokroić w cieńsze lub grubsze paski w zależności od tego do jakiego dania chcesz go wykorzystać. Smacznego!