Dyniowe babeczki - pająki Michała Toczyłowskiego

Opublikowano: 31.10.2019

Przedstawiamy przepis na pyszne babeczki halloweenowe wraz z pomysłem na ich kreatywne udekorowanie

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Ilość porcji
    12
Trik kulinarny: Dyniowe babeczki - pająki Michała Toczyłowskiego

Składniki

  • 360 g mąki
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 180 g rozpuszczonego masła
  • 4 jaja
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:
  • 1 tabliczka roztopionej gorzkiej czekolady czekoladowa posypka
  • cukrowe oczy
  • kilka ciemnych i cienkich żelek, np. lukrecjowych

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na babeczki umieść w dużej misce i zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia składników. Foremki na muffiny wypełnij ciastem do 2/3 wysokości i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 20 minut, aż patyczek wbity w środek babeczki pozostanie suchy. Ostudź. W międzyczasie przygotuj składniki do dekoracji: rozpuszczoną czekoladę umieść w niewielkiej miseczce, aby móc w niej zamaczać babeczki, a żelki lukrecjowe pokrój na niewielkie kawałki przypominające nogi pająków. Ostudzone babeczki zanurz do połowy w roztopionej czekoladzie. W każdej babeczce wykonaj drewnianym patyczkiem 6 otworów i powciskaj w nie nogi z żelek. Następnie umocuj na babeczkach cukrowe oczy i posyp babeczki czekoladową posypką.