Eklerki z creme patissiere Michała Toczyłowskiego

Opublikowano: 25.05.2019

Przepyszne eklerki z ciasta parzonego to wspaniały deser którym zaskoczysz swoich bliskich. Prezentujemy przepis Sebastiana Olma.

  • Ilość
    8 sztuk
  • Czas przygotowania
    45 minut
Trik kulinarny: Eklerki z creme patissiere Michała Toczyłowskiego

Składniki

Ciasto parzone :
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
Creme patissiere :
  • 650 ml mleka
  • ziarenka wydrążone z 2 lasek wanilii
  • 6 dużych żółtek
  • 120 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)
  • 40 g masła

Ciasto parzone

W rondelku zagrzać wodę z masłem. Do gotującej wodę dodać wcześniej przesianą mąkę i cały czas mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek rondelka. Zdjąć z palnika, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie zmiksować z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta które swoja konsystencją przypomina crème fraîche lub gęstą śmietanę. Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego grubą okrągłą końcówką, wyciskane ciasta powinny mieć około 8 cm długości i 2 cm szerokości.Piec w temperaturze 195ºC przez 25 - 30 minut. Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu. Wyjąć, wystudzić na kratce, przekroić na 2 części.

Creme patissiere

W rondelku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do białości. Dodać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty dodać wrzącego mleka, zmiksować do połączenia.Masę jajeczną dodać do reszty zagotowanego mleka, dokładnie wymieszać i postawić do zagotowania. Od momentu wrzenia gotować około 2 minut aż całość mocno zgęstnieje. Gotowy krem wstawić do ostudzenia a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego. Opcjonalnie do kremu można dodać smakowy likier.

Polewa czekoladowa i wykończenie

Czekoladę i masło roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać, do otrzymania gładkiej polewy czekoladowej.
Eklerka przecinamy wzdłuż, krem umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na dolną część eklerków, przykrywać górą ciastek. Dekorujemy eklery polewą czekoladową.

Smacznego!