Flan z dulce de leche i sosem malinowym

Opublikowano: 01.05.2020

Flan to jeden z najpopularniejszych, hiszpańskich deserów. Źródła podają, że jego twórcami wcale nie byli mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego, ale starożytni Rzymianie. Recepta na ten deser przez wiele lat wędrował po Europie, a następie obiegła pozostałe zakątki globu. Obecnie deser ten popularny jest na Półwyspie Iberyjskim oraz w Ameryce Łacińskiej.

  • Czas przygotowania
    100 minut
  • Poziom trudności
    średnio-zaawansowany
Trik kulinarny: Flan z dulce de leche i sosem malinowym

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 100 g masy kajmakowej
  • 200 g mrożonych malin

Przygotowanie:

Na patelni skarmelizuj 100 g cukru, którym następnie należy oblepić ścianki naczynia żaroodpornego. W misce wymieszaj 2 jajka i żółtko z resztą (50 g) cukru, dodaj masę kajmakową i mleko. Przelej
do przygotowanego wcześniej naczynia. Piecz w kąpieli wodnej na 140 stopni przez 1 godz. 20 minut. Maliny zagrzej w rondelku. Możesz dodać trochę cukru, jeśli lubisz bardzo słodkie sosy. Sos gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pamiętaj, że po ostudzeniu sos zgęstnieje.

Pamiętaj!

Flan można łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami np. z migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, czekoladą czy konfiturami. Z odrobiną fantazji możecie stworzyć przepyszny deser. Smacznego!