Fondant czekoladowy Michała Toczyłowskiego

Opublikowano: 12.04.2019

Z okazji dnia czekolady przedstawiamy przepis Michała Toczyłowskiego na pyszne czekoladowe ciastko z płynnym środkiem polane sosem malinowym

  • Czas przygotowania
    50 min
  • Ilość porcji
    10 sztuk
Trik kulinarny: Fondant czekoladowy Michała Toczyłowskiego

Składniki

Na Fondant:
  • 560 g czekolady
  • 400 g masła
  • 160 g śmietany 36%
  • 16 jajek
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
Na sos malinowy:
  • 250 g świeżych lub mrożonych malin
  • 100 g czerwonego wina
  • 50 g cukru
  • 1 g soli

Sposób przygotowania:

Rozpuść czekoladę z masłem i śmietaną. W tym czasie ubij jajka z cukrem.
Delikatnie dodaj do nich mąkę, na koniec dodaj masę z rozpuszczonej czekolady. Przekładaj do foremek wysmarowanych tłuszczem.
Tak przygotowane fondanty można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Zanim je upieczesz przygotuj sos malinowy. Cukier wsyp do garnuszka i przygotuj z niego karmel, do karmelu dorzuć maliny i zalej je czerwonym winem. Dorzuć gałązkę rozmarynu i szczyptę soli.
Gotuj do momentu aż cały karmel się rozpuści, maliny się rozpadną, a sos zgęstnieje.
Po tym czasie wyjmij gałązki rozmarynu, zblenduj sos i przecedź go przez sitko. W tym momencie wstaw fondanty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 6-7 minut. Gotowe fondanty podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, polane sosem malinowym.

Smacznego <3