Gnocchi - kopytka z batatów Iny Rybarczyk @truetastehunters

Opublikowano: 05.02.2020

Znudziły ci się ziemniaki? Spróbuj ich słodkiej wersji, czyli batatów!
Gnocchi - niewielkie ziemniaczane kluseczki, to dla jednych „gnoczi”, dla innych „niokki”, a dla pozostałych po prostu „włoskie kopytka”.

  • Poziom trudności
    średni
  • Czas przygotowania
    1 godzina
Trik kulinarny: Gnocchi - kopytka z batatów Iny Rybarczyk @truetastehunters

Składniki


Gnocchi:
  • 500 g puree z upieczonych batatów (ok. 2 batatów)
  • 80 g skrobi z tapioki
  • ok. 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 2 x szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/3-1/2 łyżeczki soli himalajskiej / morskiej
Pesto bazyliowe:
  • 40 g orzeszków Pini, uprażonych na suchej patelni
  • pęczek bazylii
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól, pieprz
Wegański parmezan:
  1. 3 łyżki płatków migdałowych / migdałów bez skórki
  2. 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  3. szczypta kurkumy
  4. szczypta pieprzu cayenne
  5. szczypta soli himalajskiej


Sposób przygotowania - gnocchi:

  1. Do miski wrzucam puree z upieczonych batatów, mąki, płatki drożdżowe, gałkę muszkatołową i sól. Całość zagniatam w jednolite ciasto.
  2. Ciasto przekładam na oprószoną mąką kukurydzianą stolnicę. Formuję z niego podłużne rolki, lekki podsypując je mąką (ciasto jest delikatnie i miękkie, dzięki temu kopytka będą delikatne). Następnie nożem wycinam kroję na kluseczki o szerokości około 1 cm. Każdą kluseczkę przycisnąć widelcem, tworząc w gnocchi rowki.
  3. W dużym garnku zagotowuję lekko osoloną wodę. Kiedy woda wrze, odrobinę zmniejszam ogień i wrzucam gnocchi. Delikatnie mieszam łyżką, by nie przykleiły się do dna. Gotuję kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej po 2-3 min od wypłynięcia wyłowić jednego i spróbować.

Sposób przygotowania - pesto bazyliowe:

  1. Wszystkie składniki blenduję na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaję kilka łyżek przegotowanej wody.

Sposób przygotowania - wegański parmezan

  1. Wszystkie składniki wrzucam do naczynia blendera i miksuję na mąkę.
  2. Gotowy wegański parmezan przekładam do szczelnie zamkniętego słoiczka.