Gołąbki Kuby Błogowskiego

Opublikowano: 25.03.2020

Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej.
Potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa.
Jak je przygotować, by były aromatyczne i rozpływały się w ustach? Mamy dla Was przepis na idealne Gołąbki!

  • Czas przygotowania
    90 minut
  • Poziom trudności
    średnio zaawansowany
Trik kulinarny: Gołąbki Kuby Błogowskiego

Składniki

  • 1 średnia kapusta biała
  • bulion do gotowanie gołąbków
Farsz:
  • 500g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • 200g ryżu surowego (2 x 100g w torebkach)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
Sos pomidorowy:
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 500ml bulionu z ugotowanych gołąbków
  • 100g śmietany
  • 30g maki pszennej (opcjonalnie, do zagęszczenia)
  • sól
  • pieprz
  • miód do smaku

Kapusta

Zdejmujemy wierzchnie liście kapusty. Wycinamy głąb (patrz zdjęcie). W tym czasie wstawiamy garnek z wodą, tak aby cała kapusta była zanurzona. Kiedy się woda zagotuje parzymy kapustę 15 min głąbem do dołu i 15 minut głąbem do góry (patrz zdjęcia). Długość parzenia kapusty zależy od jej rodzaju i wielkości. Zawsze można doparzyć iście później. Następnie studzimy kapustę pod zimna wodą i delikatnie zdejmujemy liść po liściu, tak aby się nie porozrywały. Głąb w kapuście możemy usunąć ostrożnie nożem albo rozbić tłuczkiem. (Zdjęcie 1 i 2. Ja usuwałem nożem). Tak przygotowane liście napełniamy farszem

Farsz

Mięso przekładamy do miski. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odejmijmy minutę od czasu podanego na opakowania. Chcemy mieć niedogotowany ryż, studzimy i dodajemy do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju, bez koloru, aż będzie zeszklona, studzimy. Wszystkie składniki mieszamy raz aż do połączenia. Najlepiej jest spróbować farsz poprzez usmażeniu go. Ważne, żeby był dobrze doprawiony.Ważne jest, by nie wkładać za dużo farszu przy zwijaniu gołąbków.Tip - mocząc ręce w wodzie farsz nie będzie się kleił do rąk.
Gołąbki zawijamy dość ciasno i ciasno je również układamy w garnku, który już jest wyłożony pozostałymi liśćmi.Gołąbki zalewamy zagotowanym bulionem aż do ich przykrycia. Gotujemy pod przykryciem 45-60 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy delikatnie gołąbki. Z pozostałego płynu (500ml) robimy sos.

Sos

Wszystkie składniki do sosu (bez mąki) zagotowujemy. Z mąki i 50ml wody robimy mieszankę do zagęszczenia naszego sosu. Dolewamy ja cały czas mieszając sos. Możemy użyć blender. Doprowadzamy do ponownego zagotowania. (Nie musimy go zagęszczać jeśli lubimy luźniejszy sos.) Doprawiamy do smaku.Tip - miód bardzo dobrze balansuje przecier pomidorowy.