Greckie tzatziki Kuby Korczaka

Opublikowano: 05.03.2019

Przedstawiamy wam przepyszne tzatziki autorstwa Kuby Korczaka

  • Czas przygotowania
    10 min.
Trik kulinarny: Greckie tzatziki Kuby Korczaka

Składniki

  • jogurt grecki
  • serek mascarpone - opcjonalnie jeśli nie mamy oryginalnego greckiego jogurtu
  • ogórek zielony
  • czosnek 4 ząbki
  • sól, pieprz z młynka
  • mięta(opcjonalnie)
  • koperek(opcjonalnie)
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Ogórek przekrój wzdłuż i usuń łyżeczką do herbaty gniazdo nasienne. Następnie zetrzyj na grubej tarce lub posiekaj drobno, wrzuć do miski, dodaj szczyptę soli i wymieszaj dokładnie.
Odczekaj ok 10-15 min aż ogórek puści sok i odlej go (możesz go wypić). Czosnek zetrzyj na drobnej tarce lub wyciśnij w wyciskarce, następnie posiekaj dokładnie i wrzuć do miski wraz z jogurtem (oraz opcjonalnie serem), dodaj dużą szczyptę pieprzu i wymieszaj dokładnie. Dip możesz aromatyzować posiekaną miętą lub koperkiem.
Do dipu dodaj odrobinę oliwy podczas przygotowywania by stał się jeszcze bardziej aksamitny. Po nałożeniu dipu na talerz dobrze go podlać kilkoma kropli oliwy. Możesz również eksperymentować dodając doń kozi ser (tak nie robią Grecy ale to zaskakujące i fajne połączenie).