Gruszka pod kruszonką Sławka Wojtysiaka

Opublikowano: 20.04.2020

Doskonały przepis dla każdego łasucha – jabłka i gruszki w niecodziennej odsłonie. Jeśli naszła Cię ochota na deser nie zastanawiaj się, tylko wypróbuj ten przepis.

  • Czas przygotowania
    35 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Gruszka pod kruszonką Sławka Wojtysiaka

Składniki

  • 4 jabłka
  • 4 gruszki
  • Laska wanilii
  • Skórka z otartej pomarańczy
  • Sok z cytryny
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 50 g świeżego tymianku

Przygotowanie:

Jabłka i gruszki obierz i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój w dużą kostkę. Skrop sokiem z cytryny, żeby owoce nie ściemniały. W rondelku rozpuść masło. Dodaj pokrojone jabłka i gruszki, otartą skórkę z pomarańczy, pół szklanki brązowego cukru oraz przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Duś pod pergaminem przez około 8-10 minut. 2/3 kostki masła, pół szklanki cukru oraz szklankę mąki umieść w robocie kuchennym i utrzyj na sypko. Na sam koniec dodaj posiekane listki świeżego tymianku i wymieszaj. Kruszonkę wysyp na blachę wyłożoną pergaminem i piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. Mieszaj kruszonkę co 3 minuty. Owoce przełóż do żaroodpornych naczynek, zasyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 5 minut.

Pamiętaj!

Jabłka i gruszki możesz zamienić na inne, sezonowe owoce. Smacznego!