Jajko poche na grillowanej chałce z bekonem

Opublikowano: 20.03.2020

Dzisiaj pomysł na niebanalne śniadanie. Każdy z nas uwielbia je jeść. Najczęściej jajka goszczą na naszych talerzach w klasycznych wersjach: na twardo, miękko lub w postaci jajecznicy. Dzisiaj zachęcamy Wam do zrobienia jajka poche. Zapewniamy, że nie pożałujecie tego wyboru, a połączenie go z sosem holenderskim i bekonem uzależnia.

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Poziom trudności
    średni
  • Ilość porcji
    4
Trik kulinarny: Jajko poche na grillowanej chałce z bekonem

Składniki

  • 4 jaj kurzych
  • 1 dobra chałka
  • 25 g masła
  • 8 plastrów boczku
  • Pęczek szczypiorku
Składniki na sos:
  • 20 g octu jabłkowego
  • 10 g posiekanych szalotek
  • 49 g masła
  • 20 g żółtek
  • 5 g soku z cytryny
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Chałkę pokrój na 20 kromek. Każdą posmaruj odrobiną masła i zgrilluj na patelni lub w piekarniku na złoto-brązowo. Boczek upiecz w piekarniku nagrzanym do 160°C na złoto-brązowo.
By zrobić sos zacznij od rozpuszczenia masła – możesz doprowadzić je maksymalnie do 60-65°C. W tym czasie przygotuj redukcję z octu i szalotki. Wymieszaj w garnuszku ocet winny z posiekanymi szalotkami w proporcji 2:1 i gotuj do momentu, aż połowa płynu odparuje. Wstaw garnek wypełniony w 1/3 wodą do gotowania, gdy woda się zagotuje zmniejsz moc na minimum, a na wierzchu postaw szklaną/metalową miskę tak, by nie dotykała wody. W misce łączymy żółtka, płyn z redukcji szalotki i octu, sok z cytryny oraz sól. Ubij to wszystko na parze powoli dodając rozpuszczone masło. Sos jest gotowy, gdy dodasz całe masło, a masa będzie jednolita, gęsta i lekko płynna zarazem. W czasie przygotowywania sosu możesz przygotowywać jaja poche. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć dodaj łyżkę octu lub soku z cytryny i zmniejsz moc na minimum. Delikatnie wbij jajka do wody i przykryj garnek pokrywką. Czekaj, aż jajo zetnie się z wierzchu – około 2-3 minut. Na zgrillowaną chałkę nałóż chrupiący boczek, na boczek ugotowane jajo poche, a na jajo łyżkę sosu holenderskiego. Wszystko posyp drobno posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Pamiętaj!
Zamiast chałki możesz użyć innego pieczywa.
Smacznego!