Kluski śląskie z sosem pomidorowo-słonecznikowym lub pesto

Opublikowano: 13.06.2018

Zapraszamy na przepisy kulinarne dla dzieci i warsztaty kulinarne dla dzieci.

  • Porcje
    4
Trik kulinarny: Kluski śląskie z sosem pomidorowo-słonecznikowym lub pesto

Składniki

Kluski śląskie:
  • 3/4 miski gotowanych ziemniaków;
  • 1/4 miski mąki ziemniaczanej;
  • 1 jajko (na 500g ziemniaków);
  • 2 szczypty soli.
Sos pomidorowo-słonecznikowy:
  • 1 butelka passaty pomidorowej 750ml;
  • 2-3 szalotki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 200g pestek słonecznika;
  • 1 łyżka oliwy;
  • sól i pieprz.
Pesto bazyliowe:
  • 50g liści bazylii (ciętej);
  • 25 g orzeszków piniowych;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 10 g startego parmezanu;
  • 70 ml oliwy;
  • sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie klusek śląskich:
Gotujemy ziemniaki i ugniatamy w misce na jednolitą masę. Następnie dzielimy je na 4 części. 1/4 ziemmniaków wyjmujemy z miski i odkładamy. Do miski z ziemniakami dodajemy mąkę ziemniaczaną do wysokości miski sprzed wyjęcia z niej 1/4 ziemniaków. Następnie wbijamy jajko i odajemy sól. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto i i formujemy kuleczki z wciśniętą dziurką. Gotujemy ok.10 min na bardzo małym ogniu, tak żeby woda nie bulgotała.

Przygotowanie sosu pomidorowo-słonecznikowego:
Podsmażamy szalotkę i czosnek na oliwie. Dodajemy uprażone pestki słonecznika i zalewamy passatą. Gotujemy jeszcze około 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie pesto bazyliowego:
Wszystkie składniki blendujemy i doprawiamy według uznania.

PRZYRZĄDZANIE

Nakładamy kluski śląskie i podajemy z sosem pomidorowo-slonecznikowym lub z pesto bazyliowym. SMACZNEGO.