Kluski śląskie z sosem pomidorowo-słonecznikowym lub pesto Patryka Piskorza

Opublikowano: 20.04.2020

Kluski biołe, guminowe, kartofelmelklezy to nic innego jak inne nazwy klusek śląskich. Jest to tradycyjne danie kuchni polskiej, szczególnie popularne na Górnym i Dolnym Śląsku.

  • Czas przygotowania
    50 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Kluski śląskie z sosem pomidorowo-słonecznikowym lub pesto Patryka Piskorza

Składniki

Kluski śląskie:
  • 3/4 miski gotowanych ziemniaków
  • 1/4 miski mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (na 500 g ziemniaków)
  • 2 szczypty soli

Sos pomidorowo-słonecznikowy:
  • 1 butelka passaty pomidorowej (750 ml)
  • 2-3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pestek słonecznika
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól i pieprz

Pesto bazyliowe:
  • 50 g liści bazylii (ciętej)
  • 25 g orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g startego parmezanu
  • 70 ml oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kluski śląskie: ugotuj ziemniaki i ugnieć w misce na jednolitą masę. Następnie podziel je na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjmij z miski i odłóż. Do miski z ziemniakami dodaj mąkę ziemniaczaną do wysokości miski sprzed wyjęcia z niej 1/4 ziemniaków. Następnie wbij jajko i dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta i uformuj kuleczki z wciśniętą dziurką. Gotuj przez ok. 10 minut na bardzo małym ogniu, tak żeby woda nie bulgotała.

Sos pomidorowo-słonecznikowy: podsmaż szalotkę i czosnek na oliwie. Dodaj prażone pestki słonecznika i zalej passatą. Gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pesto bazyliowe: wszystkie składniki zblenduj i dopraw według uznania.

Pamiętaj!

Kluski śląskie doskonale pasują jako dodatek do mięs i sosów, ale można podawać je również samodzielnie albo ze smażoną cebulką lub boczkiem. Smacznego!