Kokosowo korzenny Eggnog

Opublikowano: 25.12.2019

Jajo bohaterem nie tylko na wielkanoc. Na całym świecie popularne jest również na wigilijntm stole w formie pysznego trunku Eggnog. U nas wersja korzenno kokosowa. WESOŁYCH ŚWIĄT!

  • Ilość porcji
    4
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Poziom trudności
    łatwy
Trik kulinarny: Kokosowo korzenny Eggnog

Składniki

  • 4 żółtka
  • 75 g brązowego cukru
  • 200 g mleka kokosowego
  • 200 g mleka skondensowanego
  • 60 ml białego rumu
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Ubijamy żółtka z cukrem i z ziarenkami z laski waniliowej
  2. Do ubitych żółtek dodajemy skondensowane mleko, mleko kokosowe i wlewamy rum. Doprawiamy tartą gałką muszkatołową.
  3. Przelewamy do butelki i dobrze schładzamy w lodówce.
Na godzinę przed podaniem warto włożyć butelkę do zamrażarki, żeby eggnog był solidnie zmrożony. Podajemy posypane przyprawami korzennymi.