Kokosowy pudding z tapioki Artysty Smaków

Opublikowano: 26.03.2020

Czy są tu miłośnicy kuchni tajskiej? Dzisiaj proponujemy Wam pyszny i delikatny pudding z tapioki. Idealny, kiedy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego.

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Kokosowy pudding z tapioki Artysty Smaków

Składniki

  • 1/2 szklanki tapioki
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • Owoce sezonowe
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 200 ml wody
  • Listek mięty
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g chipsów kokosowych

Przygotowanie:

Upraż chipsy kokosowe na suchej i rozgrzanej patelni. Do gotującego się mleka i wody wrzuć tapiokę, ciągle mieszając, aby się nie przykleiła się do dna (ok. 20 minut). Gdy tapioka stanie się całkowicie przezroczysta, dodaj miodu lub cukru i cynamonu. Na końcu wiórki kokosowe. Kiedy pudding zgęstnieje przełóż go do małych szklanek na zmianę z owocami np. maliny, truskawki, borówki i na samej górze posyp prażonymi chipsami z kokosa.

Pamiętaj!

Sama tapioka jest właściwie bez smaku, dlatego ważny jest dobór pozostałych składników – to w nich cała nadzieja