Krewetki i kalmary w sosie nikkei z pieczonym batatem

Opublikowano: 27.05.2018

Tempura została wprowadzona do Japonii przez portugalskich misjonarzy jezuickich w XVI wieku. Do jej przygotowania wykorzystuje się m.in.: ryby, krewetki, kalmary, małże, grzyby, warzywa. Są one panierowane i smażone krótko (4-5 min.) na głębokim oleju. Po wyjęciu z tłuszczu układa się składniki na papierowych serwetkach, aby odsączyć tłuszcz. Tempura używana jest w potrawach w wielu kuchniach świata, pomimo że jest kojarzona głównie z Japonią. Zapraszamy na podróż po kuchni argentyńskiej z Martinem Gimenez Castro.

  • Liczba porcji
    4
  • Czas przyrządzania tempury
    12 godzin
  • Czas przyrządzania dania z gotową tempurą
    30 minut
Trik kulinarny: Krewetki i kalmary w sosie nikkei z pieczonym batatem

Składniki

OWOCE MORZA:
  • Surowe, świeże krewetki 12 sztuk;
  • Surowe kalmary 2 sztuki;
TEMPURA:
  • Mąka ryżowa 120g;
  • Mąka kukurydziana 120g;
  • Mąka pszenna 160g;
  • Woda 500m;
  • Drożdże 16g;
  • Sól 10g;
  • Cukier 10g;
SOS NIKKEI:
  • Sos sojowy 100 ml;
  • Sos ostrygowy 100 ml;
  • Ocet ryżowy 80 ml (mirin);
  • Czosnek 1 ząbek;
  • Imbir /kilka plastrów/
  • Olej sezamowy 20 ml;
  • Kolendra;
  • Chilli ½ sztuki.
DODATKI:
  • Cytryna.

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotowujemy tempurę: łączymy 3 rodzaje mąki pszennej, kukurydzianej i ryżowej z bardzo zimną wodą i drożdżami, doprawiamy solą i cukrem i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Niektórzy nie odstawiają ciasta na tempurę i korzystają z gotowego ciasta. Ciasto na tempurę nie powinno mieć żadnych grudek.
  • Przygotowujemy kalmary, czyli w pierwszej kolejności „wyciągamy” głowę kalmara i „piórka”, które znajdują się wewnątrz kalamara. Następnie myjemy kalmara i ściągamy z niego skórę. Wykonujemy wszystko dłońmi. Następnie kroimy kalmary w ringi.
  • Przygotowujemy krewetki, czyli obieramy je i usuwamy żyłki poprzez nacięcie żyłek nożem i wyciągnięcie ich palcami. Ten etap jest ważny. Dzięki temu usuwamy odchody krewetek… nie wszyscy o tym wiedzą.
  • Krewetki i pokrojone w ringi kalmary posypujemy małą ilością soli i wkładamy je do mąki pszennej.
  • Bataty kroimy w grube plastry, polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  • Wlewamy olej słonecznikowy do garnka i rozgrzewamy go do temperatury 180-200 stopni.

PRZYRZĄDZANIE

  • Gotową tempurę umieszczamy na płaskim dużym talerzu.
  • Wyjmujemy krewetki i kalmary z mąki pszennej i obtaczamy je w tempurze. Następnie wrzucamy je do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy je tak długo, aż osiągną złoty kolor.
  • Bataty wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut, po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika.
  • Usmażone krewetki i kalmary oraz upieczony bataty kładziemy na talerzu i polewamy sosem nikkei oraz kropimy cytryną do smaku.
  • Na koniec delektujemy się przygotowanym daniem, które jest obłędne.