Krewetki prosto z patelni Joli Kleser

Opublikowano: 26.11.2019

Wydaje się, że każdy zna to danie. Nie dajcie się jednak zwieść - diabeł tkwi w szczegółach. Dziś prezentujemy sprawdzony przepis na przepyszne krewetki prosto z patelni.

  • Czas przygotowania
    20 min
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Krewetki prosto z patelni Joli Kleser

Składniki

  • 20 surowych krewetek (rozmiar 30/40)
  • 2 szalotki
  • 2- 4 ząbki czosnku
  • oliwa extra virgin
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry (łodygi osobno)
  • 1/2 papryczki chili świeżej lub płatki chilli
  • 1 duża łyżka zimnego masła
  • sól
  • swieżo mielony czarny pieprz
  • czerwony pierz
  • cytryna

Przygotowanie:

Świeże krewetki obierz tak, jak lubisz, np. zostawiając tylko ogonek. Nie wyrzucaj pancerzy. Posiekaj szalotkę, czosnek, zioła ( łodyżki drobno, natkę grubiej)
Rozgrzej mocno patelnię, wrzuć na nią pancerze i podgrzewaj chwilę. Zalej je oliwą i aromatyzuj ją, wyciskając sok z pancerzy łyżką. Przecedź oliwę przez sito.
Wlej oliwę znów na patelnię, po chwili dodaj szalotkę, posól, popieprz, dorzuć czosnek, chili i nóżki ziół i szczyptę chilli i smaż przez chwilę. Dorzuć krewetki. Smaż je na wysokim ogniu, po minucie z każdej strony. Wlej wino i odparuj je na wysokim ogniu. Na koniec dodaj sok z cytryny, dopraw płatkami soli i czerwonym pieprzem. Dodaj 2 łyżki zimnego masła i wymieszaj, następnie odstaw z ognia. Posyp posiekaną pietruszką. Podawaj z ćwiartkami cytryny i z bagietką.
Świetnym rozwiązaniem jest także ugotowanie tagliatelle i wymieszanie z krewetkami.