Krewetki z chilli i szparagami

Opublikowano: 15.04.2020

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych owoców morza. Krewetki z chilli, czosnkiem, masłem i pietruszką są nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu. Tym razem proponujemy je z dodatkiem szparagów, które można już dostać w sklepach.

  • Czas przygotowania
    25 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Krewetki z chilli i szparagami

Składniki

  • 500 g krewetek (około 40 sztuk)
  • 8 ząbków drobno posiekanego czosnku
  • 80 g masła
  • 100 ml białego wina
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • Sól do smaku
  • Listki z 4 gałązek natki pietruszki
  • 1 drobno posiekana papryczka chili
  • 1⁄2 bagietki
  • 200 g szparagów

Przygotowanie:

Krewetki obierz z pancerzy (pozostaw ogonki). Szparagi umyj, osusz i pozbądź się twardych końcówek. Dopraw je solą, pieprzem i posmaruj oliwą. Grilluj je na patelni przez ok. 8 minut, obracając je od czasu do czasu. Nieoczyszczone krewetki natnij lekko nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Tak przygotowane krewetki opłucz i dokładnie osusz. Na patelni podgrzej połowę masła, dodaj drobno posiekany czosnek (i chilli jeśli używasz). Smaż przez pół minuty. Włóż krewetki i smaż przez minutę z jednej strony. Wlej wino, zwiększ ogień i odparuj. Zmniejsz ogień, krewetki przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę. Przewróć krewetki rozcięciem do dołu i smaż jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra vergine. Dopraw cytryną, solą. Krewetki podawaj z kawałkami bagietki oraz grillowanymi szparagami.

Pamiętaj!

Krewetki to danie, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Podczas imprezy, spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Z pewnością kubki smakowe zwariują każdemu z zaproszonych gości. Smacznego!