Lekki makowiec z jabłkiem z karmelem daktylowym

Opublikowano: 10.12.2019

Pyszny i lekki, wegański makowiec idealny na Bożonarodzeniowy stół. Gwarantujemy, że zasmakuje każdemu, nie tylko weganom i będzie królował na Waszym stole.

  • Czas przygotowania
    1h
  • Poziom trudności
    średni
Trik kulinarny: Lekki makowiec z jabłkiem z karmelem daktylowym

Składniki

(tortownica o śred. ok. 22-24 cm)
  • 300 g namoczonego prze noc, zmielonego maku (waga przed moczeniem)
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g drobno posiekanych migdałów - najlepiej blanszowanych
  • 50 g suszonych śliwek - drobno pokrojone
  • starta skórka z 2 pomarańczy
  • 3 figi - drobno pokrojone
  • 50 g daktyli - drobno pokrojone
  • 50 g rodzynków
  • 200 g płatków jaglanych
  • 4 łyżki bezglutenowego budyniu waniliowego / skrobia ziemniaczana
  • 3 duże jabłka (ok. 750 g) - boskop lub szara reneta, starte na tarce z dużymi oczkami
  • 250 g syropu daktylowego (lub więcej do smaku)
  • śmietana z 1 puszki (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/4 pomarańczy
  • 1-2 łyżki likieru amaretto lub rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Ciasto


  1. Do miski przekładam wszystkie składniki prócz śmietany kokosowej, płatków jaglanych i budyniu. Całość dokładnie mieszam. Całość próbuję, by stwierdzić, czy masa na makowca jest wystarczająco słodko. Podaję budyń waniliowy i płatki jaglane i ponownie dokładnie mieszam.
  2. W misce ubijam na śmietanę kokosową. Przekładam ją do makowo-jabłkowej masy. Dokładnie, ale delikatnie mieszam, najlepiej za pomocą ręki.
  3. Masę na makowiec przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dość dobrze dociskam masę do dna i wyrównuję wierzch. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (termoobieg) na ok. 40 min.

Polewa

- 75 g masła orzechowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z ok. 1 1/2 pomarańczy (tyle by polewę łatwo się rozsmarowywało, a nie była zbyt rzadka)
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.