Śliwki gotowane w winie z cynamonem Artura Kokoszki

Opublikowano: 20.12.2018

Śliwki gotowane w winie z cynamonem podane z bezą włoską i kremem makowym to wspaniały deser który rozgrzeje was nawet w najbardziej mroźne dni zimy.

  • Liczba porcji
    1
  • Czas przygotowania
    30 min.
Trik kulinarny: Śliwki gotowane w winie z cynamonem Artura Kokoszki

Składniki

Śliwki gotowane:
  • 140g śliwek
  • 50ml czerwonego wina
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 owoc kardamonu
  • 1 owoc jałowca
  • 50g cukru
  • 10g pokruszonych ciasteczek lub płatków migdałowych
Mus makowy:
  • 50g masy makowej
  • 50g sera mascarpone
Beza włoska:
  • 1 białko jaja
  • 75g cukru
  • woda

Przygotowanie

  1. Beza włoska: białka delikatnie podbijamy,z wody i cukru spożądzamy syrop cukrowy i podgrzewamy go aż osiągnie 121 stopni, następnie wlewamy do białek. Ubijamy do chwili aż masą będzie zimna. 
  2. Masę makową łączymy z mascarpone i przekładamy do rękawa cukierniczego.
  3. Śliwki przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę. z cukru spożadzamy karmel, następnie wlewamy czerwone wino, dodajemy cynamon, jałowiec I kardamon, gotujemy przez 2 minuty, następnie dodajemy śliwki, gotujemy dalej przez około 7 minut.
  4. Ugotowane śliwki nakładamy do głębokiego talerza lub miski. Następnie dodajemy masę makową. Bezę nakładamy przez rękaw cukierniczy (lub łyżką) na wierzch deseru I opalamy ją palnikiem. 
  5. Całość posypujemy pokruszonymi ciasteczkami lub płatkami migdałowymi. 

Smacznego!