Maślane bułki burgerowe

Opublikowano: 27.04.2020

Szykując się na nasze środowe warsztaty nie możemy pozwolić, żebyście przygotowywali burgery z gotowych, sklepowych bułek. Na ratunek przychodzi nam niezastąpiony szef kuchni Michał Toczyłowski ze swoim przepisem. Koniecznie przygotujcie je w domu!

  • Czas przygotowania
    330 minut (niech Cię nie przeraża ta liczba – przez większość tego czasu ciasto wyrasta)
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    6 sztuk
Trik kulinarny: Maślane bułki burgerowe

Składniki

• 470 g mąki typ 480
• 215 g mleka 3,2%
• 1 jajo
• 55 g masła
• 4 g suchych drożdży
• 12 g soli
• 20 g cukru
• 1 jajko do smarowania bułeczek
• Sezam, czarnuszka, mak lub sól w płatkach do posypywania bułeczek

Przygotowanie:

Pamiętaj, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a masło i mleko w temperaturze ciała (około 35-36 stopni). Dzięki temu drożdże będą miały idealne warunki do wyrastania. Wymieszaj dokładnie mąkę i sól. Oddzielnie wymieszaj mleko, cukier, masło i drożdże. Następnie połącz ze sobą obie masy, dodaj jajka i zacznij ugniatać.

Zagnieć wszystko dokładnie, tak by ciasto nie kleiło się do dłoni. Następnie przykryj miskę z ciastem folią spożywczą (dzięki temu ciasto nie obeschnie – sama ściereczka przepuszcza wilgoć) i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na 4 godziny – możesz przyśpieszyć ten proces o półtorej godziny, jeśli posiadasz w piekarniku funkcję wyrastanie ciasta. Po wyrastaniu przebij palcami ciasto.

Ciasto podziel na 6 porcji po około 135-138 g. Każdą porcję metodą rolowania uformuj w piękną kuleczkę. Tak uformowane bułki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o dużych odstępach, bo bułki jeszcze urosną! Tym razem ponownie użyj folii spożywczej do przykrycia bułeczek. Tylko nie dociskaj folii, a jedynie połóż ją delikatnie na bułkach tak, by nie obsychały. Przykryte kulki odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut, by znowu urosły.

15 minut przed końcem wyrastania włącz piekarnik. Nagrzej go do 160-170 stopni (termoobieg).
Z wyrośniętych bułeczek delikatnie zdejmij folie, a następnie posmaruj je rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem lub dowolnie wybranym przez siebie dodatkiem. Wstaw do piekarnika i piecz około 13-16 minut, do momentu, aż będą złotobrązowe. Po upieczeniu przełóż je na kratkę i odstaw do ostygnięcia. Po przekrojeniu podgrzewaj bułki na patelni od wewnętrznej strony i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pamiętaj!

Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić bułeczki zajrzyj na Instagram @recklessfork i kliknij w wyróżnioną relacje BUŁECZKI. Smacznego!