Meksykańska zupa rybna

Opublikowano: 16.04.2020

Czy są tutaj miłośnicy kuchni meksykańskiej? Specjalnie dla Was wrzucamy przepis na przepyszną i niezwykle aromatyczną zupę rybną. Wierzymy, że tak jak nam, skradnie ona również Wasze serca, a może nawet przekonamy do niej niejednego sceptyka.

  • Czas przygotowania
    90 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
Trik kulinarny: Meksykańska zupa rybna

Składniki

Na bulion:
  • 1 kg rybnych szkieletów/ głów
  • 5 litrów wody
  • 200 ml białego wina
  • 100 g selera naciowego
  • 100 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • Bouquet garni – 6 gałązek tymianku, dolna, bezlistna część pęczka kolendry, 2 liście laurowe, 1 goździk, 2 ziela angielskie
Na zupę:
  • 4 cebule
  • 2 fileciki anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 1 papryczka chili
  • 2 słodkie papryki
  • 3 ziemniaki
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 500 g dorsza
  • Sól i pieprz
  • 250 ml białego wina
  • 2-4 limonki
  • Kolendra

Przygotowanie:

Zacznij od wywaru. Obierz marchewkę i cebulę, a następnie pokrój je razem z selerem na mniejsze części. Szkielety z ryb, głowy lub resztki mięsa z ryby włóż do miski i wypłucz pod bieżącą, zimną wodą do momentu, aż woda w misce będzie czysta i klarowna. Rozdrobnione warzywa wrzuć do garnka, a do tego rybę oraz wodę i gotuj na małym ogniu. Kiedy woda z dodatkami się zagotuje, dodaj Bouquet garni i trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez 30-60 minut. Następnie zestaw z ognia i przecedź przez bardzo drobne sitko lub gazę. Wstaw przecedzony płyn na palnik, dodaj wino i gotuj kilka minut, by alkohol z wina odparował. Cebulę, czosnek, anchois i papryczkę chili (bez pestek), paprykę słodką i ziemniaki pokrój drobno i podsmaż na oliwie z oliwek. Zalej bulionem, dodaj szpinak i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Dorsza pokrój w kostkę i dodaj razem z koncentratem pomidorowym i kukurydzą do zupy. Gotuj przez 10-15 minut, dopraw solą, pieprzem, kuminem i mlekiem kokosowym. Podawaj z dużą ilością świeżej kolendry!

Pamiętaj!

Dorsza możesz zastąpić inną, ulubioną rybą. Smak tej zupy pokochają nawet dzieci, pamiętaj tylko, żeby nie była ona zbyt ostra. Smacznego!