Migdałowa baba wielkanocna

Opublikowano: 07.04.2020

Dzisiaj podsyłamy Wam przepis na najlepszą babę wielkanocną! Jest wilgotna i niezwykle aromatyczna, wyraźnie czuć jej migdałowy smak. Idealna nie tylko od święta.

  • Czas przygotowania
    60 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
Trik kulinarny: Migdałowa baba wielkanocna

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki migdałowej (200 g)
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (140 g)
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (35 g)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (180 ml)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki oleju (100 ml)
  • Skórka pomarańczy (100 g)
  • Szczypta soli
  • 120 ml syropu z agawy

Przygotowanie:

Połącz ze sobą wszystkie mokre składniki. W małej miseczce zalej sodę octem jabłkowym. Dokładnie wymieszaj. Powinna powstać piana. Dodaj ją do mokrych składników i delikatnie wymieszaj. W osobnej misce połącz suche składniki i delikatnie dosypuj je do mokrych partiami. Wylej ciasto do formy i piecz 35-40 minut w 180 stopniach.

Pamiętaj!

Gotowe ciasto możesz wylać w małe foremki, a Twoje dzieci będą doskonale bawić się przy ich dekorowaniu. Smacznego