Mini tarta słony karmel Artysty Smaków

Opublikowano: 03.04.2020

Naszła Cię ochota na coś słodkiego, a może Twoja przyjaciółka ma dzisiaj wpaść na kawę? Zamiast iść do cukierni poświęć chwilę i przygotuj przepyszne mini tarty słony karmel według przepisu Arka Płoskiego.

  • Czas przygotowania
    40 minut
  • Poziom trudności
    średnio-zaawansowany
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Mini tarta słony karmel Artysty Smaków

Składniki

  • 100 g herbatników
  • 60 g kakao
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 200 g mascarpone
  • 20 g kajmaku
  • 100 g mrożonych wiśni
  • 20 g cukru
  • 60 ml czerwonego wina

Przygotowanie:

Za pomocą blendera pokrusz orzechy i herbatniki. Dodaj rozpuszczone masło i kakao. W foremkach uformuj mini tarty i włóż je do lodówki na 10 minut. Mascarpone połącz z kajmakiem i solą. W rondelku przygotuj wiśnie z odrobiną cukru i czerwonego wina. Doprowadź do wrzenia i zblenduj tak, aby otrzymać gładką konsystencję. W foremkach umieść krem i polej sosem wiśniowym.

Pamiętaj!

Jeśli nie masz wiśni możesz wykorzystać inne owoce. Smacznego :)