Miso Ramen z wędzonym tofu Bartka Dębskiego

Opublikowano: 17.10.2019

Bartek "Snecz" Dębski podzielił się z nami przepisem na swój prawdziwie japoński ramen. Warto podjąć to wyzwanie kulinarne i ugotować wywar oraz przygotować dodatki we własnej kuchni.

  • Ilość porcji
    4
Trik kulinarny: Miso Ramen z wędzonym tofu Bartka Dębskiego

Składniki


Wywar:
  • Kości wołowe 1kg
  • Kości wieprzowe 1kg
  • Porcje rosołowe 1kg
  • Konbu 1 płat
  • Katsuobushi 20g
  • Imbir 2 duże kawałki
  • Cebula biała 6 szt.
  • Pomidory 4 szt.
  • Jabłka 4 szt.
  • Dashi 100g
  • Dashida wołowa 100g
  • Cukier brązowy  
Miso tare:
  • Pasta Miso 4 łyżki
  • Mleko sojowe 100ml
Olej chilli:
  • Olej 200-300ml
  • Papryczka chili 1-2 szt.

Wywar:

  1. Kości i porcje oprusz solą i opiecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni, przez ok. 20 min.
  2. Przełóż kości do dużego garnka, zalej zimną wodą, wstaw na duży ogień i zagotuj całość.
  3. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, usuń szumowiny, dodaj Konbu i Katsuobushi, imbir (nieobrany z grubsza pokrojony), cebulę (w łupinach, przeciętą na pół), pomidory (w skórach, przecięte na pół) oraz jabłka (w skórach, przecięte na pół).
  4. Całość gotuj min. 3h
  5. Po tym czasie odcedź wywar i dopraw go do smaku Dashi i cukrem.

Miso Tare

Wymieszaj dokładnie pastę z mlekiem sojowy w rondlu, doprowadź do wrzenia i redukuj ok. 5 min.

Olej Chilli

Pokrojoną papryczkę (razem z pestkami) zblenduj z olejem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj szczyptę soli i przecedź przez sito.