Mule green curry Michała Zakrajewskiego

Opublikowano: 16.10.2018

Michał Zakrajewski prezentuje zaskakującą bombę smakową - ten prosty i szybki przepis to świetny pomysł na zaskakującą kolację dla miłośników owoców morza.

  • Liczba porcji
    1 osoba
  • Czas przygotowania
    20 min.
Trik kulinarny: Mule green curry Michała Zakrajewskiego

Składniki

  • 250g świeżych małży
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 g świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 50 g zielonej pasty curry
  • 60 ml śmietanki kokosowej (mleka kokosowego)
  • 50 g  rodzynek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 limonka, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

• Małże dokładnie opłukać i jeśli jest konieczność oderwać bisiory i wyczyścić muszle szczoteczką i dokładnie osuszyć.
• Na patelnię z pokrywą wlać olej i dodać czosnek, imbir, chilli oraz pastę curry . Smażyć przez około 1 minutę.
• Dodać śmietankę kokosową i zagotować. Gotować przez około 3 minuty, następnie dodać rodzynki i gotować na średnim ogniu przez około 3 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.
• Dodać osuszone małże, zwiększyć ogień do dużego, przykryć naczynie i dusić przez około 2 - 3 minuty, aż małże się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem.
• Posypać natką pietruszki, skropić sokiem z limonki. Mule wyłożyć do głębokich talerzy i polać sosem.

SMACZNEGO