Najlepszy, wielkanocny wege pasztet z żurawiną od @malflu

Opublikowano: 06.04.2020

Pasztet to bezwzględny „must have” na każdym, wielkanocnym stole. Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie bez niego świąt. W klasycznej – mięsnej wersji znany jest każdemu. Nasza dzisiejsza propozycja ucieszy na pewno wszystkich roślinożerców oraz może być doskonałą alternatywą dla miłośników mięsa.

  • Czas przygotowania
    100 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
Trik kulinarny: Najlepszy, wielkanocny wege pasztet z żurawiną od @malflu

Składniki

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 200 g suchej soczewicy (np. zielonej)
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek suszonej żurawiny
  • Przyprawy: ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, tymianek, cząber, liść laurowy, ostra papryka
  • Olej lub masło klarowane do przesmażenia cebuli i wysmarowania słoików lub naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść olej lub masło klarowane, dodaj liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę i zeszklij na złoty kolor. Wyjmij przyprawy. Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę (do miękkości, ale staraj się nie rozgotować). Ugotowane przełóż do miski, dodaj cebulę. Całość zmiksuj na papkę, dopraw pozostałymi przyprawami (skosztuj! - musi mieć wyrazisty smak). Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaj oliwę lub wodę (tak do 100 ml). Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka można dodać bułkę tartą. Dodaj żurawinę i wymieszaj łyżką. Czyste i wyparzone słoiki (z grubego szkła np.: typu weck) lub naczynie żaroodporne posmaruj dokładnie masłem i przełóż masę do około 3/4 wysokości słoika. Piecz około 60-75 minut, w temperaturze 130 st. C. (wierzch musi się zrumienić). Po upieczeniu odczekaj, aż pasztet ostygnie. Następnie zakręć słoik lub zamknij naczynie i wstaw do lodówki.

Pamiętaj!

Pasztet idealnie smakuje z kiszonym ogórkiem, piklowaną, czerwoną cebulką lub innymi dodatkami. Smacznego!