Orientalny tatar wołowy

Opublikowano: 11.02.2020

Wszyscy znacie i kochacie typowy tatar polski z żółtkiem, cebulka i grzybkami, dlatego musicie wypróbować tatar z przepisu Piotrka Swobody z kaszą bulgur, harissą i piklowanym kalafiorem.
Na tatar zawsze wybierajcie świeże mięso od rzeźnika:)

  • Czas przygotowania
    20-25 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
Trik kulinarny: Orientalny tatar wołowy

Składniki

Składniki:
  • 120g zrazowej górnej
  • 10g harissy
  • 1 żółtko
  • 10ml oleju rzepakowego
  • 30g ugotowanej kaszy bulgur
  • 20g serka labneh z miętą
  • 30g piklowanego kalafiora
  • sól i pieprz do smaku
 Kalafior piklowany:
  • 300ml wody
  • 200ml octu
  • 100g cukru
  • 1 łyżka kurkumy
  • 4 gwiazdki anyżu

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną wołowinę kroimy w paski, a następnie w drobną kostkę,
dodajemy harisse, żółtko, olej i przyprawiamy do smaku.
Na talerzu układamy wartstwę kaszy bulgur, następnie cienka warstwa serka labneh, na wierzch nasz orientalny tatar wołowy.
Dekorujemy piklowanym kalafiorem lub innymi ulubionymi piklami i świeżą kolendrą. Jeżeli posiadacie kwiaty jadalne, dodajcie je również do Waszej kompozycji.