Orkiszotto z serem pleśniowym i karmelizowaną gruszką

Opublikowano: 28.12.2017

Przepis wg. Wita Szychowskiego - eksperta od polskiej autorskiej kuchni. Wit Szychowski sięga po polskie produkty, jest poszukiwaczem nietypowych smaków i połączeń, uwielbia podroby, robi desery z warzyw, szuka i odczarowuje zapomniane produkty i smaki.

  • Orkiszotto z serem pleśniowym i gruszką - palce lizać.
    1
Trik kulinarny: Orkiszotto z serem pleśniowym i karmelizowaną gruszką

Składniki

  • 100 g kaszy orkiszowej 
  • 100 ml śmietanki 36% 
  • 3 g ziaren kolendry (opakowanie ma najczęściej 15g) 
  • garść rukoli 
  • 1/3 pęczka świeżego tymianku 
  • 30 g cukru 
  • 2 plastry sera pleśniowego blue (lazur)

Przyrządzanie

  • Gotujemy kaszę orkiszową.
  • Na suchą patelnię wrzucamy ser pleśniowy, lekko go rumienimy. Dodajemy śmietankę 36% i szczyptę kminku. Redukujemy do powstania gęstego sosu. 
  • Następnie dodajemy ugotowaną kaszę orkiszową i mieszamy. 
  • Gruszkę przecinamy na pół i rumienimy na patelni. Zasypujemy gruszkę cukrem, a jak się zrumieni dolewamy wody i dodajemy tymianku. Chwilę redukujemy, aż sos się zagęści. 


Przygotowanie

  • Gruszkę kładziemy na orkiszotto, dekorujemy liśćmi rukoli i prażonymi ziarnami kolendry. 
  • Delikatnie skrapiamy oliwą truflową. 
Smacznego!

fot. Janek Bosek