Palone bakłażany z musem kremowo-chrzanowym

Opublikowano: 15.01.2020

Palone bakłażany z musem kremowo-chrzanowym przepisu Arkadiusza Płońskiego są idealną, pełną smaku, lekką przekąską, którą wykonacie w zaledwie 20 minut! Smakuje idealnie sam lub jako dodatek do dania głównego.

  • Poziom trudności
    łatwy
  • Czas przygotowania
    20 minut
  • Ilość porcji
    2
Trik kulinarny: Palone bakłażany z musem kremowo-chrzanowym

Składniki

  • bakłażan 1 szt.
  • zioła prowansalskie 10 g
  • oliwa 20 ml
  • chrzan tarty 100 g
  • śmietanka 36% 500 ml
  • rukola 100 g
  • pomidorki cherry - garść

Przygotowanie:

Kroimy bakłażana na pół, a następnie znów na pół (wzdłuż).
Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek.
Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy (by tłuszcz wchłonął się w papier). W tym czasie pomidorki cherry kroimy na połówki i rozkładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy pomidorki kawałkami rozmarynu i wstawiamy do piekarnika na 180*C na kilka minut, aż zmiękną.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając starty na małych oczkach tarki świeży chrzan.
Następnie wkładamy do piekarnika również naszego bakłażana. Po wyjęciu z piekarnika bakłażana układamy na talerzach. Na nim nakładamy łyżką masę chrzanowo-kremową a następnie pomidorki cherry upieczone oraz kilka surowych. Dekorujemy rucolą, całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

Smacznego!