Pasta alla Norma - sycylijski klasyk Margherity Kardas

Opublikowano: 28.10.2019

To danie to klasyk, który doskonale musi znać każdy, kto uważa się za fana włoskiej kuchni.

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Ilość porcji
    4
Trik kulinarny: Pasta alla Norma - sycylijski klasyk Margherity Kardas

Składniki

Składniki:
  • 3 bakłażany
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 100 g guanciale
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 1 doniczka świeżego oregano
  • 1 doniczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 100 g Pecorino Romano
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 piersi z kurczaka ze skórą

Makaron:
  • 500 g semoliny
  • 250 g wody
  • 500 g mąki 00
  • 6 jajek
  • Zapas obu mąk do podsypywania

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowywania makaronu: Zagnieć semolinę z wodą tak by ciasto nie przywierało do ręki. Odłóż zawinięte w folię na godzinę do lodówki.Mąkę 00 zagnieć z rozbełtanymi 6 jajkami tak by powstałe ciasto nie przywierało do ręki. Odłóż zawinięte w folię na godzinę do lodówki.
W tym czasie guanciale pokrój w drobną kostkę. Bakłażana pokrój w kostkę 2x2 cm. Szalotkę posiekaj drobno. W garnku lub na głębokiej patelni od zimnej zacznij smażyć pokrojone guanciale do momentu aż całkowicie odda swój tłuszcz. Wrzuć bakłażana, gdy odrobinę się zezłoci dorzuć czosnek, szalotkę i gałązki oregano. Podsmaż do momentu aż szalotka się zeszkli. W tym momencie dodaj całe pomidory z puszki – porozgniataj je. Zalej wszystko passatą pomidorową i gotuj około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ciasto na makaron rozwałkuj i potnij na dowolnie wybrany przez Ciebie kształt. Daj mu około 15 minut by lekko obsechł. Gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty. Gotowy makaron podawaj z sosem, startym pecorino, obsmażoną piersią z kurczaka i porwanymi liścmi bazylii.