Pieczona ciecierzyca Oli Nguyen

Opublikowano: 02.06.2019

Ciepła, miejscami chrupiąca i aromatyczna ciecierzyca ze złotym kalafiorem idealnie komponuje się z cytrynowym jogurtem. Zjedzona z prostą sałatką z selera naciowego zapewnia siłę na cały dzień. To proste i lekkie danie, które przyrządza się samo. Różne tekstury i niesamowity zapach – potrawa na każdą porę.
Uwaga - możesz zastąpić kalafiora brokułem. Danie będzie równie pyszne!

  • Liczba porcji
    2
  • Czas przygotowania
    25 minut
Trik kulinarny: Pieczona ciecierzyca Oli Nguyen

Składniki

  • 500 g ciecierzycy konserwowanej
  • pół główki kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżki ziaren kolendry
  • pół łyżki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego/kolorowego pieprzu
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • 200 g jogurtu greckiego
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 młode łodygi selera naciowego
  • 1 papryka japanero lub pepperoni
  • mały garść natki pietruszki
  • 3 łyżki sezamu

Wykonanie:


Pieczona ciecierzyca i kalafior:
  1. Nagrzej piekarnik do 205 ° C (termoobieg).
  2. Kalafiora podziel na duże różyczki i przekrój je na ćwiartki.
  3. Poszatkuj drobno czosnek.
  4. W dużej misie wymieszaj odsączoną ciecierzycę, kalafiora, 3 łyżki oliwy, paprykę słodką, ziarna kolendry, kminu, świeżo mielonego pieprzu i pół łyżeczki soli.
  5. Rozłóż zawartość misy na blachę z papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut.
  6. W połowie czasu przemieszaj wszystko.

Sałatka z selera naciowego:
  1. Pokrój selera i paprykę w cienkie płatki, a pietruszkę posiekaj.
  2. Wymieszaj warzywa z 3 łyżkami cytryny, startą skórką z cytryny, szczyptą soli i pieprzu oraz opcjonalnie odrobiną sezamu.

Jogurt cytrynowy:
  1. Jogurt wymieszaj ze szczyptą soli i łyżką soku z cytryny.
Wykończenie:

  1. Wyłóż jogurt cytrynowy na talerze
  2. Nałóż na niego ciecierzycę z kalafiorem
  3. Obok pieczonych warzyw umieść sałatkę z selera naciowego
  4. Możesz skroplić danie na talerzu oliwą z oliwek
Smacznego!