Pieczony indyk z masłem tandoori (przepis - Eric Trochon)

Opublikowano: 30.08.2017

Czy wiesz, że indyki do Europy sprowadził w 1497 roku Giovanni Caboto? Istotne dla rozwoju hodowli stały się ptaki przywiezione w XVI wieku, natomiast do Polski indyki trafiły w XVII wieku. Jamie Olivier powiedział: „Gdyby na bezludną wyspę pozwolono mi zabrać tylko jeden produkt, bez wahania wybrałbym indyka”.

  • PORCJE:
    8
Trik kulinarny: Pieczony indyk z masłem tandoori (przepis - Eric Trochon)

Składniki

SKLADNIKI:
  • 1 wypatroszony indyk
  • sól i pieprz
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 listki laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • czerstwa piętka chleba (najlepiej kilkudniowa)
  • 150 g lekko miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżeczki mieszanki przypraw tandoori
  • 100 ml oleju z orzeszków ziemnych
  • 200 g porcji rosołowych z kurczaka
  • 5 dużych szalotek 

PRZYGOTOWANIE

  • Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. 
  • Nacieramy indyka z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem, a następnie wkładamy do środka 2 gałązki tymianku, 2 listki laurowe, pół ząbka czosnku i na końcu piętkę chleba.
  • Mieszamy masło z przyprawami tandoori. Pomiędzy skórą a mięsem delikatnie umieszczamy palcem wskazującym cienką warstwę przyprawionego masła. Upewniamy się, że warstwa masła jest rozsmarowana równomiernie, zwłaszcza na piersi. Związujemy nogi indyka, a skrzydła zawijamy do tyłu.
  • Do płaskiego, dużego żaroodpornego garnka wlewamy olej, podgrzewamy, po czym rozkładamy na dnie porcje rosołowe. Grubo kroimy szalotki i wrzucamy do garnka razem z pozostałą połówką ząbka czosnku, 2 gałązkami tymianku i 2 listkami laurowymi. Na samym wierzchu kładziemy natartego przyprawami indyka.