Pierś kaczki na puree z gruszki i pietruszki... i z selerem

Opublikowano: 31.01.2018

Polecamy przepis na pierś z kaczki przygotowany dla Cook Story przez szefa kuchni Wita Szychowskiego. Czy wiecie, że gotowanie warzyw w wodzie z mlekiem podbija ich smak i nie tylko. Już niedługo na naszym fanpage na FB więcej informacji na temat tego, ja gotować warzywa, żeby nie były pustymi kaloriami, pozbawionymi witamin i soli mineralnych.

  • Porcje
    4
  • Czas przyrządzania
    40 minut
Trik kulinarny: Pierś kaczki na puree z gruszki i pietruszki... i z selerem

Składniki

Składniki:
  • 4 szt. piersi kaczki podobnej wielkości
  • 4 szt. gruszki gruszka
  • 6 szt. pietruszki
  • 4 szt. marchewki
  • 80g pistacji 
Przyprawy:
  • kminek mielony
  • olej
  • sól
  • cukier
  • masło
  • mleko

Przygotowanie

  • Skórę piersi kaczki nacinamy delikatnie w kratkę. 
  • Obieramy marchewkę i kroimy ją w dowolny sposób. Proponujemy przecięcie marchewki wzdłuż, na pół. 
  • Marchewkę gotujemy w mleku i wodzie w proporcji 50%/50%. Do gotującej marchewki dodajemy trochę cukru.
  • Marchewkę gotujemy tak długo, żeby była miękka lub wyjmujemy ją gdy jest al dente – w zależności od indywidualnych preferencji.
  • Obieramy gruszkę i pietruszkę, kroimy na drobne kawałki. Następnie gotujemy je w wodzie z mlekiem po marchewkach. Po ugotowaniu odlewamy większość płynu, dodajemy trochę masła, sól, cukier i szczyptę kminku w proszku. My lubimy dodać dużo kminku. 
  • Nastawiamy olej w garnku.
  • Obieramy i kroimy na większe kawałki seler.
  • Pistacje mielimy, ew. kruszymy w blenderze lub w moździerzu.

Przyrządzenie

  • Kładziemy kaczkę na zimnej patelni (skórą kaczki do patelni). Następnie włączamy palnik i smażymy kaczkę.
  • Gdy już skóra kaczki jest zarumieniona przekładamy jak na chwilę na drugą stronę. Następnie wkładamy ją do piekarnika, na papierze do pieczenia, skórą do góry. Piekarnik powinien być wcześniej rozgrzany do 170 stopni. Kaczkę pieczemy 8-11 minut w zależności od wielkości piersi kaczka i tego czy chcemy, żeby była krwista.
  • Wyjmujemy kaczkę z piekarnika i odkładamy na bok na 2-4 minuty.
  • W garnku z rozgrzanym olejem rumienimy kawałki selera. Jak tylko seler zmieni kolor na brązowy wyjmujemy go z tłuszczu, odsączamy z tłuszczy i lekko solimy.
  • Ugotowaną gruszkę z pietruszką blendujemy na gładkie puree.
  • Przygotowaną marchewkę rumienimy z obydwu stron na maśle i po zdjęciu z patelni posypujemy ją pistacjami.
Wszystkie elementy dania mamy gotowe, sposób ich prezentacji na talerzu pozostawiamy Państwu… smacznego!

fot. BosekPhoto

Sugestie od szefa kuchni

Gotowanie warzyw w mleku zdecydowanie podbija ich smak.