Pierś z kurczaka zagrodowego

Opublikowano: 03.05.2020

Drób pojawia się na polskich stołach niemal codziennie. Dzisiaj podrzucamy Wam przepis na przepysznego kurczaka zagrodowego z kalafiorem. Kurczak zagrodowy jest niezwykle delikatny w smaku i zawiera mniej tłuszczu.

  • Czas przygotowania
    35 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Pierś z kurczaka zagrodowego

Składniki

  • 400 g filetu z kurczaka
  • Sól, pieprz czarny
  • 200 g bułki maślanej lub chałki
  • 100 g masła
  • 25 g natki pietruszki
  • 25 g koperku
  • 2 kalafiory
  • 500 ml mleka 3,2 %
  • 500 ml śmietany słodkiej 36 %

Przygotowanie:

Bułkę maślaną pokrój w grubszą kostkę i wstaw do piekarnika na 160 st. C, aby się lekko spiekła i wysuszyła. Następnie razem z ziołami zmiksuj na puder. Na patelni rozpuść masło, dodaj gotową posypkę z ziołami i lekko podsmaż, dopraw do smaku solą i pieprzem.Rozgrzej patelnię z olejem, smaż na niej pierś z kurczaka na złoty kolor. Następnie pierś ułóż na blaszce z posypką ziołową i wstaw do górnego piekarnika z opcją grilla do temp. 210 st. C. na około 15 minut.
Obierz kalafior, ładne i duże różyczki przekrój na pół i smaż tylko i wyłącznie od przekrojonej strony na patelni, na złoty kolor. Następnie wstaw do dolnego piekarnika do temp. 180 stopni na około 8-10 minut.
Resztki kalafiora drobno pokrój, zalej mlekiem, śmietaną i gotuj do miękkości, zmiksuj na gładkiej konsystencji puree i dopraw do smaku solą. Na talerzu ułóż puree z kalafiora, kawałki smażonegokalafiora i pieczoną pierś z kurczaka.

Pamiętaj!

Kurczak zagrodowy jest świetną bazą do różnych dań, a serwować można go z sezonowymi warzywami. Smacznego!