Pierogi z grzybami i orzechami

Opublikowano: 12.12.2018

Przygotowaliśmy dla was klasyczny przepis świąteczny z małym twistem.

  • Liczba porcji
    4
  • Czas przygotowania
    60 min.
Trik kulinarny: Pierogi z grzybami i orzechami

Składniki

Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki ciepłej wody

Farsz:
  • 150 g suszonych grzybów
  • 100 g posiekanych orzechów (jakie lubicie)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć i obgotować – około 15 – 20 minut. Przestudzić, wyjąć z wody i drobno pokroić. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić ma maśle. W misce wyrobić farsz – wrzucić grzyby, orzechy, cebulę, jajko, natkę pietruszki i przyprawy, dokładnie wymieszać.
  2. W misce lub na stolnicy połączyć mąkę z żółtkami, masłem i solą. Zgnieść ciasto stopniowo dolewając wodę. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
  3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wyciąć szklanką krążki. Na każdym ułożyć po łyżeczce farszu. Pierogi dokładnie zlepić.
  4. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucać pierogi i gotować około 3 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć i przelać zimną wodą.


Podanie

  • Podsmażyć na maśle.
  • Podawać z cebulką lub śmietaną i natką pietruszki.


Smacznego!